Foto
En alwéér heb ik veel te lang niets van me laten horen. Enerzijds doordat ik het vrij druk heb gehad zowel met wedstrijden en trainen zelf als wat zaken in mijn persoonlijke leven. Anderzijds ben ik er ook een tijdje uit geweest wegens een aantal nare infecties waardoor ik ook een aantal maanden weinig heb gelopen. Wel heb ik afgelopen tijd een aantal leuke wedstrijden gelopen zoals de Rotterdam Marathon 2013, de halve Schwarzwald Marathon 2013 en een aantal bescheiden loopjes van tien tot vijftien kilometer in totaal. Van de eerste twee zal ik binnenkort zeker een recensie schrijven.

Daarnaast heb ik me natuurlijk alweer ingeschreven voor een aantal wedstrijden. Komend weekend zou ik de 57 kilometer lange Beartrail in België lopen (georganiseerd door Raymond Beeren) om mijn eerste UTMB kwalificatiepunten te halen. Echter, wegens de infecties met antibiotica kuren heb ik teveel kracht verloren om dit op een gezonde manier te doen. Dus ik heb mezelf helaas moeten downgraden naar de 37 kilometer. Ook een respectabele afstand maar toch niet helemaal hetzelfde :)

En tot slot heb ik me zojuist weer ingeschreven voor de Petzl Night Trail in Bergschenhoek van 8 februari 2014. Dit jaar zijn er twee afstanden: vijftien en vijfentwintig kilometer. Gezien het ongelooflijke succes vorig jaar en het plezier dat ik er aan heb beleefd verheug ik me er nu al op. De enige en echte trailwedstrijd in Rotterdam...

 
Foto
En weer heb ik al een tijdje niets van me laten horen... Afgelopen maanden heb ik ook vrij weinig gelopen moet ik eerlijkheidshalve bekennen. Wel heb ik onlangs de Petzl Night Trail gelopen in Bergschenhoek. Een 19 kilometer lange nachtelijke race door het Lage Bergsche Bos. Een zeer geslaagde avond die uitstekend georganiseerd was door Mud Sweat and Trails. Helaas raakte de accu van mijn hoofdlampje halverwege leeg waardoor ik een groot deel in het donker heb gelopen wat de veiligheid en snelheid niet bepaald ten goede kwam. Zie ook mijn recensies over de details van de wedstrijd en de foto sectie voor wat kiekjes.

 
Foto
Noordelijk landschap van Ameland
Elk jaar ga ik tussen kerst en oud & nieuw een aantal dagen er tussen uit. Dit om het eetfestijn van kerst te verwerken en mijzelf voor te bereiden op het komende oud & nieuw bacchanaal. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld naar Noord Frankrijk gegaan waar ik nog een kleine trailtocht heb gedaan in de bossen met Hugo. Ik vind het altijd heerlijk om even bij te komen in de natuur en even weer lekker te zweten van de meditatieve inspanning in plaats van de overdadige ontspanning.

Dit jaar ben ik dan ook vier dagen naar Ameland vertrokken om daar te genieten van de natuur. Helaas gooide mijn lichaam roet in het eten door zich ziek te melden. Met zware koorts ben ik in de auto gestapt om uiteindelijk na een heerlijk schommelende boottocht op Ameland te eindigen. Mijn plan was om een rondje Ameland van 50 km te lopen, geïnspireerd door het 'echte' Rondje Ameland. Echter vanwege de koorts heb ik er maar een paar kortere wandeltochtjes van gemaakt. Zoals je kunt zien op de foto hiernaast is Ameland wel echt een schitterend gebied dat zeer geschikt is voor trailrunnen. Weinig gemotoriseerd verkeerd, glooiende heuvels, veel paden over bos, strand, duinen en akkers. Ideaal dus om nog een keer te fêteren met een bezoek...
 
Het is alweer een tijdje geleden dat ik van mij heb laten horen, waarvoor mijn excuses. De laatste twee maanden heb ik dan ook eerlijk gezegd niet heel veel gelopen. Althans, ik heb natuurlijk wel gelopen maar geen bijzondere afstanden gelopen. Anywayz, er is weer heuglijk nieuws te melden! Eerder blogde ik al een kort item over de skiheuvel van Bergschenhoek: een leuk plekje om een paar kleine hoogtemeters te maken. Nu gaan de jongens van Mud, Sweat and Trails voor de eerste keer de nachtelijke trailrun van Bergschenhoek organiseren. Het parcours loopt door de recreatiegebieden het Lage Bergsche en het Hoge Bergsche Bos. Het eerste gedeelte van de route is relatief vlak en goed beloopbaar. Het tweede gedeelte (na 12 kilometer) wordt gekenmerkt door smalle bospaadjes en is een stuk heuvelachtiger. Het gehele parcours kan in die periode behoorlijk drassig / modderig zijn. Het totaal aantal hoogtemeters is 200, grotendeels in het tweede deel van de wedstrijd te bedwingen.

Een geweldig Rotterdams initiatief waar ik zeker aan de start zal staan!

Voor meer info over de Night Trailrun van Bergschenhoek ga naar de website. Het zal overigens plaatsvinden op 9 februari 2013.
 
Jeffrey in het zwart en ik in het oranje, lopend in de bossen van Berg en Dal tijdens de Ultra Trail
Een kleine twee weken geleden heb ik zoals eerder aangekondigd de Ultra Trail van Berg en Dal gelopen. Mijn streven was om onder de zes uur te lopen maar dit werd uiteindelijk zes uur zevenendertig. Gezien het de hele dag met bakken uit de hemel kwam een tijd waar ik heel erg tevreden mee kan zijn. Praktisch het hele stuk heb ik gelopen met Jeffrey die ik vlak voor de start ontmoette. Dit heeft me ontzettend geholpen deze race en heeft zeker voor een stuk snellere tijd gezorgd. Onderweg ook nog een stuk in het kielzog van een andere vriendelijke en ervaren loper gehangen. Sowieso was het gedurende de hele tocht een goede sfeer en was de aanwezigheid van andere lopers altijd heel prettig. Zeker als je al een tijdje in de stromende regen loopt en dan opeens een aantal fluoriserende shirts in de verte ziet. Na afloop kon ik gelukkig heerlijk met Nicole relaxen in een luxe hotel Nijmegen. Bij de foto's kan je een sfeerimpressie opdoen en bij de recensies staat mijn recensie over de hele wedstrijd. Volgende ultra trail wordt waarschijnlijk Limburgs Zwaarste, waarbij je ook een UTMB kunt halen...
 
Afbeelding: links haas Koen en rechts atleet Rudy
Zoals ik vorige keer al schreef ga ik komend weekend de Ultra Trail Run van Berg en Dal lopen. Zestig kilometer door de schitterende bossen in de buurt van Nijmegen. Als onderdeel van de voorbereiding hierop heb ik vorig weekend een halve marathon in laag tempo gelopen. Ik had de eer om voor een teamgenoot van Nicole te mogen hazen. UIteindelijk zijn we ruim onder de streeftijd binnengekomen op 1.54 uur. Op zich een goede tijd voor hem en voor mij een lekker opwarmer voor komend weekend. Mijn streeftijd wordt zes uur voor de zestig kilometer. Of dit me gaat lukken weet ik niet, dit zal ook sterk afhankelijk zijn van het weer. Hoe dan ook, ik ga mijn best doen en zal jullie allemaal op de hoogte houden van mijn vorderingen.
 
Foto
De benefiettocht op de Mont Ventoux ligt alweer twee weken achter me. Tijd dus om de bakens te verzetten en mij te richten op de volgende uitdaging: de Ultra Herfstloop van Berg en Dal. Ik heb mij ingeschreven voor deze ultrarun op dertien oktober. Nadat ik veel goede recensies op internet van deelnemers uit het verleden vond, heb ik besloten dat dit wel een leuke ultrarun moet zijn. De loop wordt georganiseerd door Willem Mütze en is dit jaar alweer voor de vierde maal. De tocht is in totaal zestig kilometer met een positief hoogteverschil van ik meen achthonderd meter. Omdat het redelijk dicht bij huis maar toch een flinke tocht is op de bospaden, is dit een leuke training voor het serieuzere werk. Mijn streeftijd wordt zes uur, eens kijken of ik nu weer lijd aan zelfoverschatting en bosonderschatting...

Trouwens, mocht je ook geïnteresseerd zijn, kijk voor meer info op de site van de organisator Willem Mütze.

 
Zoals ik vorige week al blogde heb ik deelgenomen aan de Ven24Cancer. Het benefietevenement om geld in te zamelen voor het goede doel. Vooraf ben ik een week gaan trainen met Hugo en Nicole in de heuvels rondom de Mont Ventoux. Een absolute aanrader voor degene die rustig wil trailrunnen in een mooie omgeving met glooiende trails. Ik zal hier meer over schrijven in toekomstige blogs met beschrijvingen van leuke routes die ik heb gelopen en andere tips.

Maar goed, het ging dus om de Ven24Cancer. Mijn plan was dus om de Mont Ventoux tweemaal op te lopen om mezelf te trainen voor de serieuzere duurlopen. Een totaaltocht van 44 kilometer met een gemiddelde stijging van 7,5% met uitschieters naar 12,5%. De start was om kwart over zeven 's ochtends en was in kleine schaal: slechts een tiental serieuze hardlopers tegenover zo'n zeshonderd fietsers die een uur eerder vertrokken. Ik wilde de tocht geheel zelfvoorzienend volbrengen door mijn Salomon rugzak helemaal vol te stoppen met de benodigde waters, Peptiplus en gelletjes, Mijn eerste ronde de berg op ging erg lekker en twee uur en veertig minuten later stond ik aan de top. Wegens de hectiek aldaar duurde het wat langer voordat ik weer beneden gebracht werd en uiteindelijk kon ik rond elf uur starten aan mijn tweede beklimming. Ik voelde dat mijn benen al wat slapper waren geworden. Samen met de felle zon en de vermoeidheid heeft dat gezorgd voor een een uur extra tijd namelijk drie uur en veertig minuten. De temperatuur was af en toe zo hoog dat ik echt moest stoppen om mijn hartslag op een acceptabel niveau te brengen. Ik wilde eigenlijk onder de vijf uur lopen wat dus helaas niet gelukt is met een totaaltijd van zes uur en twintig minuten. In dit geval heb ik dus helaas geleden aan een lichte vorm van zelfoverschatting in combinatie met bergonderschatting. Gelukkig wel een goed leermoment waarbij ik geleerd heb mezelf te te remmen op momenten dat het nodig was. Tot slot wil ik al mijn sponsoren bedanken die het mogelijk hebben gemaakt om dit met Team Elles dit te volbrengen.
 
Vanavond gaat het los! De Ultra Trail Run de Mont Blanc gaat van start. Om half zeven lokale tijd staan er ongeveer tweeduizend mannen en vrouwen aan de startlijn. Ongeveer twintig uur later zal de eerste held over de finishlijn lopen en 46 uur later laatste. Rechts heb ik een kort teaserfilmpje te plaatsen zodat je al een beetje in de sfeer kunt komen. Tevens kan je het hele evenement live volgen op deze website.

Helaas is het voor mij momenteel nog niet zover dat ik ook aan de start sta, dat duurt nog eventjes. Desalniettemin rijd ik vanavond naar zuid Frankrijk om volgende week voor het goede doel tweemaal de Mont Ventoux op te rennen. Kijk voor meer informatie hierover op mijn teamwebsite of houd dit blog in de gaten.

 
Na het bescheiden succes van vorige week heb ik besloten om mijn korte afstanden nog wat verder uit te breiden. Ook met het oog op de naderende Mont Ventoux is het niet onverstandig wat meer spiermassa op te bouwen. Met lange duurloopjes creëer je met name lange dunne spieren terwijl de korte afstanden met hoog tempo meer voor korte, dikke spieren zorgen. En warempel mijn tijden vliegen vooruit! Vorige week had ik, vanwege de vele lange afstanden die ik liep, nog moeite om onder de vijf minuten per kilometer (12km/u) te duiken. Inmiddels begin ik in de buurt te komen te komen van de vier minuten per kilometer (15km/u). Gisteren liep ik zonder al te veel moeite een gemiddelde van vier minuut zevenentwintig per kilometer (ongeveer 13,5km/u). Zo zie je maar weer dat je lichaam snel kan veranderen en, mits je fit bent, vrij snel kan schakelen tussen verschillende typen loopstijlen.

Vraag je je nu af hoe ik zo exact weet wat mijn gemiddelden zijn? Ik gebruik de iPhone app 'Nike Plus'. Dit op gps gebaseerde systeem houdt heel nauwkeurig je route bij. Hierdoor krijg je tijdens je loop op vaste, zelf ingestelde afstanden door wat je tussentijden zijn. Zodra je klaar bent krijg je een totaal overzicht van je tussentijden en een kaart van je route. Ik raad deze, of een vergelijkbare app, zeker aan. Je kunt je loop gelijkmatiger verdelen en je ziet achteraf exact wat je hebt gelopen. Het geeft je training een objectievere basis: de app liegt niet...

Zie hier een voorbeeld van het Nike Plus overzicht van dit beschreven loopje.
go.nike.com/641ua02