een stukje van de route Malaucene

profiel stijgingspercentage Mont Ventoux
Zoals je wellicht al bij de links hebt gelezen neem ik dit jaar deel aan de Ven2 4Cancer: het kleine zusje van de Alpe d'HuZes. In die zin dat het kleinschaliger is, niet omdat de uitdaging minder groot is. Al naar gelang kan men de Mont Ventoux via de Malaucene route op wandelen, hardlopen of fietsen. Elles, een collega van de gemeente Rotterdam, kreeg onlangs de diagnose longkanker waarna het schitterende initiatief ontstond om met een team van collega's van de gemeente Rotterdam deze tocht te volbrengen. In naam van en opgedragen aan Elles uiteraard: Team Elles.

Normaal gesproken lopen de deelnemers de tocht eenmaal omhoog of fietsen hem drie tot vier maal. Maar omdat ik wel van een uitdaging houd, ga ik hem op rennen.........tweemaal. Dit houd in dat ik ruim een marathon ga lopen met een stijgingspercentage van zo'n zevenenhalve graad met als hoogtepunt een percentage van tieneneenhalve graad. Ietwat enthousiast mailde ik de organisatie over mijn idee om de berg tweemaal te bedwingen. Aanvankelijk echt alleen als een vaag idee. Direct kreeg ik een enthousiaste reactie terug van organisator Didier Vuylsteker dat de auto's klaar gezet worden en alles geregeld zou worden. Dus tsja, toen kon ik niet meer terug natuurlijk. Ook al zal het een zware tocht worden zal deze route me toch makkelijk af moeten gaan als ik anderhalve maand later een strakke tijd wil neerzetten op de Ultra Trailrun van Berg en Dal.

Houd dit blog in de gaten om op de hoogte te blijven van mijn voorbereidingen en het verloop van de wedstrijd. Zie eveneens de website van Team Elles voor meer informatie.
 
Trainen voor een ultrarun houdt vanzelfsprekend veel lange afstand trainen in. Echter soms komt de klad erin en merk je dat het tempo omlaag gaat en de concentratie wegebt. Dit komt doordat je lichaam zich aanpast aan de omstandigheden waar zij herhaaldelijk aan bloot wordt gesteld. Veel lange duurlopen op een relatief laag tempo. Ook gaat je geest zich comfortabel voelen met de inspanning die je telkens op hetzelfde niveau neerlegt.

Op dat soort momenten is het verstandig je trainingsroutine eens volledig om te gooien. Zo heb ik vorige week besloten veel meer korte loopjes met een hoger tempo te doen. Zo begon ik met een loop van 7,5 kilometer met een tempo van 4.54 min/km. Op zich nog niet in de buurt Usain Bolt maar toch een aardige eerste aanzet. Vandaag ging het tempo alweer met 9 seconden omlaag door 7,1 km te lopen met een tempo van 4.45 min/km. Ik merk dat er al heel snel - en relatief gemakkelijk - een stijgende lijn in komt. Ik zal mijn lange afstandstrainingen hiermee gaan combineren totdat ik een 7 kilometer in  4.15 min/km volbreng, waarna ik de korte afstanden wel in mijn routine ga blijven houden. Het is belangrijk om afwisseling in je training te houden. Zowel voor de lichaam als de geest.

Volgende blog zal ik een boekje open doen over mijn 'inhouse' trainingen die ik elke ochtend doe of heb gedaan om mijn explosieve kracht te vergroten en mijn core te versterken.

Zie voor een kaartje van de bovengenoemde trainingsloopjes deze links:
go.nike.com/2b3265
go.nike.com/08128ag1

Daarnaast wil ik je attenderen op mijn mailinglist en ook op de social media waar ik actief op ben (zie rechtsboven in beeld).
 
Locatie van de skiheuvel
Na de spreekwoordelijke regen komt altijd zonneschijn. Zo ook in mijn hardloopprestaties. Vorige week berichtte ik nog over de dramatisch trage tijd die ik liep met Hugo op de donderdag. De zaterdag daarop besloot ik een langere afstand te lopen en wat hellingen in mijn loop mee te nemen. Met mijn Salomon Skin S-Lab op de rug ben ik gaan lopen langs de Rotte. Het was behoorlijk warm dus de anderhalve liter water op mijn rug was geen overbodige luxe. Na een negen kilometer bereikte ik de skiheuvel die ik besloot een viermaal op en af te lopen inclusief telkens wat behendigheidsoefeningen op de top. Heerlijk om weer een stukje bergop te lopen, ook al is het maar een heel klein stukje... Toen ik mijn iPhone hoorde zeggen dat ik inmiddels op elf kilometer zat heb ik de skiheuvel gelaten voor wat ie is en ben ik via het Bergsche Lage Bos terug gelopen. Uiteindelijk heb ik eenentwintig kilometer gelopen in één uur en vijftig minuten. Voor mij een goede trainingstijd gezien de temperatuur en het feit dat het merendeel over zand en gras ging. Gelukkig ging mijn theorie die ik een week eerder op dit blog beschreef dus op: voor hoge pieken heb je diepe dalen nodig!
 
Elke donderdagavond ga ik een stukje hardlopen met Hugo. Het voordeel van met een partner lopen is dat je vaak een stabieler tempo houdt. Daarnaast is praten tijdens een hardlooptraining ook goed voor je ademhaling. Het kan echter ook zo zijn dat je alletwee niet al te fit bent. Dat gebeurde ons gisteren. Man oh man wat een treurig rondje liepen we: elf kilometer met een gemiddelde van 5.25 min/km. Maar een trainingsrondje waarbij het totaal niet lekker gaat heb je ook nodig. Als trainingen altijd lekker lopen heb je mentaal te weinig dalen gehad in de voorbereiding voor een wedstrijd. Als je dan eens compleet vermoeid bent tijdens die ene belangrijke wedstrijd heb je geen recente ervaringen om naar terug te grijpen. Kortom, af en toe een bagger training kan geen kwaad in mijn beleving.
 
Afgelopen week heb ik een heerlijke trail tocht gemaakt in een klein bos in Noord Frankrijk. Dit was ook de eerste trail test voor mijn nieuwe Salomon rugzak. Wat een heerlijke tas is dat zeg! Zit als gegoten om je schouderblad heen en heeft ruimte voor alles wat je je maar wenst. Ik ga er nog een recensie over schrijven in de toekomst als ik hem wat vaker heb gebruikt. Daarnaast was het lekker om weer in de bossen te lopen in plaats van het Rotterdamse asfalt. Zonder plan van aanpak gewoon een beetje door het bos rennen en niets om je heen behalve de bomen, zon en af en toe een drupje regen. Het blijft een heerlijk gevoel als je als stadsmens zo ontspannen in de natuur kan lopen. Het leuke van dit bos is dat het vrij overzichtelijk is en omgeven wordt door weilanden en akkers. Hierdoor heb je veel afwisseling in je omgeving en zit je snel van dicht begroeid bos in een open veld. Daarnaast loopt er veel klein wild zoals fazanten en zwijn. Deze regio is ruim vier uur rijden vanuit Utrecht en daarom goed bereikbaar voor ons. In mijn video overzicht overigens twee korte clipjes die ik met hardloopmaatje Hugo heb geschoten met mijn iPhone tijdens het lopen.
 
Het is zover... Eindelijk ben ik zover gekomen om de stap te nemen uit te vinden hoe ik zelf een degelijke website bouw en een blog bij te houden. Middels dit blog zal ik mijn vorderingen bijhouden op trainingsgebied en mijn ervaringen delen. Kom regelmatig terug op de website want de komende tijd zal ik haar flink gaan updaten.